Pelargonresa maj 2013

Pelargonresa 9 – 12 maj 2013 eller en roadtrip man lever länge på!

 

Visst är det väl så att bra traditioner ska man försöka hålla vid liv och inte bryta?!

Därför begav vi oss i år åter igen i väg på den fantastiskt trevliga och roliga resan nedåt landet för att besöka olika växt- och pelargonförsäljare. Några av dem är också pelargonförädlare.

Vilka är vi då? I år var vi; Emma, Gunilla ”Sillen”, Gunilla ”Stenis”, Lena och Maria ”Snurran”.

Hur som helst, vid ” åttasnåret” på torsdagsmorgonen bar det i väg i en redan från börja fullpackad bil.

Packlådor

Packlådor

Vi åkte nästan raka spåret ner till Görel Malmqvist som har ”Görels Pelargoner” http://www.pelargoner.nu/

På vägen dit stannade vi vid en liten sjö där det var supervackert! Hade man inte hört bruset från motorvägen så hade det varit hundraprocentigt.

Fikapaus

Fikapaus

Där åt vi vår medhavda matsäck med hembakt bröd. Det var ”kanongott”! TACK Janne!

Nå väl, väl framme hos Görel togs vi emot av både Görel och hennes man, även lilla ”vovsingen” Sigge var glad och ville hälsa.

När så hälsningsproceduren var avklarad skyndade vi oss för första vändan in i Görels fina växthus och plockade ihop en del fina plantor och sticklingar.

Det var varmt och kvavt så vi tog en paus och Görel bjöd på go´fika i trädgården med årets första åska mullrande på håll.

Fika hos Görel

Fika hos Görel

Med nya krafter tog vi en ny runda i växthuset plockade ihop lite till för att sedan betala och åka vidare.

TACK Görel  för go´fika och trevlig stund!

Nu skulle vi åka till för oss ett helt nytt ställe,”John´s växtservice”  http://www.johnsvaxtservice.se/

Det låg mitt ute i skogen i ingenmansland kändes det som, men wow! vilket bra ställe med många fina pellisar som stod på bord sorterade efter sorter. Ja, John och hans fru var också väldigt trevliga!

Återigen sätter vi oss bilen med kassar som är välfyllda. Nu ska vi bege oss till vårt boende som återigen blir det fantastiska Ekebacken Hotell & Konferens. http://ekebacken.net/

Jag, och jag vet att jag har medhåll av de övriga tycker att det är toppen där! Det är fint, rent och fräscht. Maten kan nog inte bli så mycket bättre och vilken trevlig personal! I år var det tredje gången vi bodde där av de fem resor vi gjort.

När vi installerat oss på rummen går vi igenom dagen inköp, skriver upp och räknar samman. Summa summarum 80 nya pelargoner

Gunilla och Gunilla

Gunilla och Gunilla

.

Jag måste bara nämna att någon, jag säger inte vem men hon börjar på E, sa ooops! JAG har köpt en dubblett och dessutom från SAMMA STÄLLE! Vilket gjorde att vi andra gjorde glada utrop.

Dagen avslutas med räkbakelse och ankbröst. Därtill många glada skratt från trötta men nöjda resenärer.

Middag

Middag

 

Efter en natt med god sömn var det så dags för en  ny dag med nya äventyr.

Vår första färd för dagen gick till ”Tant Blom” i Lia som ligger strax utanför Ullared.  http://tantblom.com/

Där mottogs vi med stora famnen. Efter kramkalaset gick vi in i huset och pelargonrummet.

Jag tror att ni kan gissa vårt svar på frågan om vi ville ha fika först eller titta på pelargonerna först.

Oj, oj, oj vilket rum med mååånga superfina sticklingar i långa rader, väl organiserat så att man visste var man skulle leta om det var något specifikt man sökte. Många vändor mellan borden och bänkarna blev det! Även här blev vi bjudna på go´fika.

Mera fika

Mera fika

Så småningom lämnade vi Annika och Peter och begav oss till det stora varuhuset Ge-Kå´s i Ullared. Mycket folk var det där. När vi till slut fick tag på en parkering åt vi vår medhavda matsäck som den trevliga personalen på Ekebacken hade fixat åt oss. Det var bra med lite energipåfyllning, det tar på krafterna att shoppa loss! Jag tror att vi mest handlade åt våra barn och barnbarn på Ge-Kå´s.

Ullaredsbrudar

Ullaredsbrudar

Väl hemma igen så gick vi igenom dagens inköp och främst pelargonerna, som tillsammans var 91 till antalet. Ja just ja! För att inte nämna några namn så säger jag bara: E lyckades IGEN! Med att köpa en dubblett menar jag och nu blev de glada tillropen om möjligt ännu gladare!

Till middag blev vi serverade som förrätt en krämig jordärtskockssoppa med parmachips och som huvudrätt rökt lax med romsås. Även detta smakade som Tina Nordström brukar säga: Jättegott!

IMG_1114 IMG_1113

Efter ännu en god natts sömn och frukosten avklarad satte vi oss i bilen igen. Denna gång styrde vi vår kosa till österlen, närmare bestämt till Siv Bengtsson i Vitaby.

På vägen till Siv så såg vi denna vägskylt, bild på den förärades våra ”gubar” via Facebook .

IMG_1110

Siv hade också många olika sorters pelargoner så vi gick ju inte tomhänta därifrån heller.

IMG_1112 IMG_1111

 

Siv var vänlig och erbjöd oss att sitta på hennes inglasade altan och äta vårt matpaket men vi tackade nej för att vi kände att vi hade lite ont om tid, i stället åt vi vår mat i bilen och det gick ju bra det med!

Vi ville komma till avtalad tid hos Monica Birgersson som driver Odensjö Handelsträdgård http://www.odensjo.com/pellista.htm

Hos Monica stod dörren till växthuset öppen så det var bara att promenera in. Efter en liten stund dök Monica ” i egen hög person” upp, då hade vi redan hunnit plocka på oss några pelargoner. En del av oss visste precis vad vi ville ha medan andra av oss plockade lite på måfå.

Hos Monica stannade vi inte heller så länge. Hon hade själv varit ”ute på vift” och öppnade växthuset bara för vår skull. TACK Monica!

Vår vana trogen när vi kom ”hem” så gick vi igenom dagens inköp som blev 101 pelargoner  till antalet.

Nu var det ju dags att börja tänka på hemfärden och få plats med all packning  och då framför allt alla pelargoner.   Vi blev tvugna att kruka ur en stor del av dem och i stället för krukorna sätta en plastpåse över den jordiga rotklumpen. Därefter kunde vi lägga ner plantorna i stora backar som Lena så snällt hade tagit med sig. Hade vi inte haft backarna vet jag inte hur det hade gått. Tack Lena!

Så var det dags för sista middagen och den kvällen fick vi ingen förrätt men i stället dessert. Vi fick entrecote med potatisgratäng till huvudrätt och mangomousse med färska bär till dessert. Även detta mycket smakligt.

IMG_1108 IMG_1107

Nu var det tänkt att vi skulle spela biljard efter middagen men i stället satte vi oss i ett av rummen och ”surfade” och ”surrade” lite

IMG_1094 IMG_1084

.

 Vi bestämde även att vi skulle stanna på Rockdala http://www.rockdala.com/ på hemvägen. Vi tyckte alla att det skulle bli trevligt men allra gladast var nog Lena som då fick möjlighet att träffa sitt barnbarn, dotter och måg.

Efter den sista frukosten så var det dags med konsstycket att få in all packning i bilen. Trångt var det men vi har blivit lite av experter på att packa.

IMG_1106 IMG_1098 IMG_1096

En sista koll av rummen så att vi inte hade glömt något, sedan ställdes GPS´en in på Rockdala och så småningom var vi där.

Trots att vi hade så många pelargoner med oss i bilen så kunde vi låta bli att handla även på Rockdala. Någon av oss, jag säger inte vem men hon börjar på M, köpte några fler än de andra. Efter en liten fikapaus i växthuset så packade vi in kassar och oss själva i bilen för att åka sista biten hem.

Jag vill säga ett stort TACK! Till Emma och Gunilla ”Sillen” som har planerat och ”fixat till” årets resa. Ännu ett stort TACK! Till dem för att de var chaufförer under hela resan.

Jag vill också säga ett stort TACK! Till alla er andra som också var med och gjorde denna resa möjlig. Det är lätt att vara glad och positiv i ert sällskap! Det känns som om vi ”alltid” har känt varandra. Nästan som en liten familj!

Jag ser redan fram emot nästa års resa, för det tror och hoppas jag att det blir!

Kram på er!

Text och foto. Maria Brolén