Olika sätt att samla pelargoner på..

Under mina år som pelargonsamlare har jag gått igenom många olika varianter av samlande. De första åren ville jag ha ”allt” bara det var en pelargon. Då hade jag ju ingen riktig aning om vad och hur mycket som fanns. Men efter ett par år så började jag bl a samla doft pelargoner, jag kunde givetvis inte bara hålla mig till dem, men de var det som samlandet hade störst inriktning på just då. Jag är lite så av min natur, att blir jag intresserad av något så blir jag det i lite omåttliga mängder….. vilket betyder att samlar jag just doftpelargoner, så ska jag ha ALLA. Som säkert är bekant så hör inte doft pelargoner till miniatyrerna, utan de blir väldigt stora. Så tillslut insåg jag att det finns andra sorter man kan samla på.

Då ville jag prova det här med ”gamla” sorter. Den gruppen är en riktig djungel, vilka av dem har verkligen sina ursprungs namn, vilka är nya sorter men med gamla påhittade namn och vilka är verkligen äldre? Jaa, det är sannerligen ingen lätt fråga! Det gjorde att jag ledsnade lite tillslut för det florerar tyvärr så många kommersiella sorter med nya påhittade namn, så att det ska låta som om det är en gammal sort…..

Vad blev det då härnäst, jo jag hittade istället dvärgar och miniatyrer, och oj vad många fler jag fick plats med om jag jämnförde med doftisarna och de stora gamla zonalerna. Bland dvärgar och miniatyrer finns det många olika ”serier” alltså tex sorter med samma prefix eller suffix, beroende på vad förädlaren i fråga har valt. Eller serier som Snövit och de 7 dvärgarna. De blev sådana sorter som jag valde att koncentrera mitt samlande på nu. Sorter förädlade av: Frank G Read, där nästan alla har suffixet Read. Sen har vi alla Brookside sorterna, som fortfarande bara blir fler, där finns många jättefina verkligen odlingsvärda sorter! Deacon pelargonerna, förädlade av Rev. Stringer, verkligen fantastiska sorter, har du ännu inte haft en så prova! Sorter förädlade av Ray Bidwell, flera fina ”gamla” äggskals pelargoner bla Shelley, den första.

Även om jag efter min dvärg och miniatyr ”era” fortfarande alltid har ett visst antal av dessa, så hittade jag nya grupper att samla på. En sommar var det bara nya stjärnor som gällde. Efter det kom vildarna, änglar och regaler. En annan sommar var det gyllenbladigt och så där har det fortsatt. De senaste somrarna har jag samlat nya hängpelargoner. Det jag egentligen inte har samlat på är väl brokbladigt, nejlikeblommande, fingerpelargoner och rosenknoppar även om jag alltid har någon eller några från de grupperna så har jag ännu inte känt någon riktig mani efter dem. Men, men, det kanske kommer 😉 Något som jag bara måsta tillägga är min svaghet för flerfärgade pelargoner, såsom smultron och mjölk varianter, äggskals och fågeläggsblommande och sorter med fläckar och prickar i, det är sorter som från början av mitt samlande alltid har funnits hos mig och kommer nog alltid att göra. Sorter med prefixen Highfild’s och Edward’s är också sorter som ligger mig varmt om hjärtatJ

 

Vid pennan:

Emma Larsen