Från frö till planta

Jättebra tips om hur man lyckas med sin frösådd !

Skala Fröet:
Skär av den spetsiga toppen på fröet försiktigt med en vass kniv, var noga så att du inte skär av själva fröet. Sen klämmer du försiktigt ut fröet, här kan det vara bra att klämma ut det i en plastpåse eller hålla handen över, ett litet frö som sprättar iväg är ju väldigt svårt att hitta igen!

Blötläggning: Lägg sedan fröet i en liten skål och häll hett vatten över (så varmt du får från kranen räcker, du kan också prova med kokhett vatten om det är äldre fröer, främst vildpelargon fröer). Låt fröet ligga i blöt mellan en till två dagar.

Så: Peta ner fröet i såjord eller brikett. Ett tips här är att fylla en liten plastkruka till hälften med jord då är det lätt sen att fylla på med vanlig jord när fröet har grott och växt till sig lite.

Väntan: Sen kommer den spännande tiden då man får vänta, och kanske redan efter ett par dagar tittar den första lilla grodden upp ur jorden. Jorden ska hållas fuktig, men inte dyblöt då riskerar man att sådden ruttnar. Vattna helst underifrån då de små skotten lätt bryts av då man vattnar ovanifrån.

Fyll på jord: Fyll försiktigt på med vanlig jord. Sen är det bara att sköta om den lilla tills den blir en fin planta, och förhoppnings vis så får du njuta av blommorna redan till sommaren.

Plantan börjar ta form: Du kan så när som helst på året men om du sår på hösten/vintern så är chansen att du får se de blommorna till sommaren mycket större.

Några generella tips: Du kan vattna med vatten + Atamon (drygt 1 tsk / liter vatten, Atamon är ett sylt- och saftkonserveringsmedel som du kan köpa i vanliga mataffärer) då håller du möglet borta. Se upp så att inte sorgmyggor och blomflugor börjar härja bland sådden, de älskar att mumsa i sig frösådder. Om dem invaderar sådden vattna gärna med nematoder, de äter upp fluglarverna och självdör när det inte finns mer att äta. De skadar inte plantan och är en naturlig och effektiv bekämpningsmetod.

Ja det finns nog lika många metoder att så som det finns samlare, det här är en variant som jag vet att många använder och är värd att pröva.

Lycka till!

Av: Kristin Jonsson