Att så pelargoner

Att så pelargoner

Vare sig man köper frön eller samlar in dem själv så är hela proceduren en häftig upplevelse. Att skapa en växt ifrån grunden är terapi på hög nivåJ

Om du samlar in egna frön, vänta om möjligt med att skörda dem tills de är helt mogna. Om fröna inte har fått utvecklas tillräckligt på plantan kommer de inte att gro. På pelargoner är det ganska lätt att se när de har grott färdigt, när de släpper från själva storknäbben är de i regel klara. Du kan knyta en liten påse runt fröhuvudet så inte fröna flyger iväg innan du samlat in dem. Lägg sedan de torra och rensade fröna i en lufttät burk eller ett kuvert som du kan skriva namnet på och förvara dem på en mörk och sval plats.

Hur länge fröna kan sparas varierar mellan sorter och förvaringsplats, men viss försämring brukar det bli med tiden. Försök därför att använda de flesta fröna inom två-tre år.

Pelargonfrön har ganska hårt skal vilket gör att de har svårt att ta upp vatten. De gror därför lättare om du skalar dem (se artikel på medlemssidan), genom att snitta med en vass kniv i ena änden och sedan trycka ut fröet. Man kan också/eller lägga dem i vatten som man kokar och sedan låter dem ligga i ett dygn innan man lägger dem i så-jorden.

Använd en ny eller väl rengjord så-låda. Ställ den på ett jämnt underlag och fyll på jord. Lyft lådan med båda händerna och skaka lätt, ställ ner den och klappa lätt på jordytan för att avlägsna eventuella luftbubblor. Stryk av överflödig jord med en linjal eller liknande så att ytan blir slät. Men platta inte till jorden för om luften pressas ut ur jorden så får späda rötter svårt att tränga igenom. Glöm inte att märka ut fröna med namnstickor.

Så-djupet är betydelsefullt, eftersom varje frö innehåller endast lite näring för att hjälpa det första skottet upp till ytan. Om näringen inte räcker till, kan det se ut som om fröna inte har tagit sig, fast de kanske har grott till 100%, skotten har bara inte orkat ta sig upp.

Ju mindre frö, desto tunnare jordlager behövs över dem. Sålla jorden fint över dem så att täcket blir lätt och slätt utan klumpar.

Lagom temperatur för pelargonsådd är 13-18 grader.

När du ska vattna dina pelargonsådder så finns det såklart många olika sätt, men det vore inte roligt om de råkade flyta bort för att du har haft en alltför häftig vattenstråle. En bra metod är därför att ställa så-lådan i en större låda och sedan långsamt hälla vatten i den större lådan. Låt den sedan stå kvar i cirka en kvart, till jorden sugit upp tillräckligt med vatten. Lyft upp så-lådan och låt den rinna av ordentligt.  Jorden inuti ska vara genomfuktig, men aldrig plaskvåt.

Vanliga orsaker till dålig groning kan vara:

-Frön som är för gamla

-Dålig förvaring

-Felaktig vattning

-Drag som dödat nya fröplantor genom att kyla ner dem.

-Fel ljusstyrka

-Olämplig eller starkt växlande temperatur.